ענבל בר-און, משרד עריכת דין
לפניות במיילצור קשר

הצלחות המשרד



  • [אוקטובר 2018] משרדנו הצליח באופן תקדימי לעכב ביצוע של הוראת אשפוז כפוי של קטינה: כנגד קטינה הוצאה הוראת אשפוז כפוי, ואמבולנס הגיע לקחתה. ביקשנו לעכב את ביצוע הוראת האשפוז הכפוי לשעות בודדות עד לדיון בבית המשפט, במטרה לזכות בהליך הוגן. הבקשה התקבלה באופן תקדימי, בפעם הראשונה מאז נחקק חוק האשפוז הכפוי בשנת 1991. הפן התקדימי בקבלת הבקשה הוא - שלא די באפשרות להגיש ערר או ערעור על החלטת פסיכיאטר מחוזי לאשפז בכפייה, שכן מדובר ב"סגירת האורווה לאחר שהסוסים ברחו" וזה לא מגן על ה"מועמד לאשפוז" מפני הטראומה של לקיחתו הפתאומית והברוטאלית בכפייה מהרגע להרגע, ללא כל התראה, משום שערר נדון רק בחלוף ימי אשפוז כפוי, אשר יתכן ויתבררו בדיעבד ככליאת שווא. 

    לפיכך, סעיף 75 לחוק בתי המשפט ממלא חלל זה, ומאפשר להפעיל ביקורת שיפוטית על סמכותו של הפסיכיאטר המחוזי בזמן אמת ולא רק בדיעבד. למידע נוסף אודות מניעה משפטית של אשפוז כפוי - כאן



  • [אוגוסט 2017] משרדנו הצליח למנוע אשפוז בכפייה של אדם מבוגר: אותו אדם, אשר יש לו היסטוריה אישית מפוארת ומכובדת, הן מבחינת שירותו הצבאי והן מבחינת הקריירה, החל לסבול בגיל מבוגר ממאניה-דיפרסיה (הפרעה האופיינית לאנשים מוצלחים במיוחד).  הוא התמודד לאורך כל השנים בהצלחה עם ההפרעה באמצעות טיפול תרופתי.

    באחד הימים הוא הגיע אל רופאה רוסייה, אשר אינה מכירה את המנטליות במדינה, ואת העובדה ש"כל העם צבא". כשהיא ביקשה שיספר על עצמו, והוא סיפר לה כי זכה בצל"ש בצבא, היא הייתה בטוחה שהוא מדמיין, וזה הספיק עבורה - כדי לאבחן אותו כמי שלוקה במצב "מאני פסיכוטי חריף" ולפנות אל הפסיכיאטר המחוזי לצורך הוצאת הוראת אשפוז בכפייה. את טענת ה"מסוכנות" היא ביססה על כך שהוא דיבר עם הידיים.


    הלקוח הגיע לטיפול משרדנו. הוא הופנה לפסיכיאטרית מומחית, ד"ר מרגלית אור, אשר קבעה כי קביעת הפסיכיאטרית הרוסיה הייתה מוטעית, שגויה, ונבעה מפערים תרבותיים ומאי הכרות התרבות בארץ;

    משרדנו הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה דחופה לצו מניעה אשר נדונה בפני כב' השופט ציון קאפח. בסופו של יום, תודות למאמצנו הרבים, הלקוח ניצל מן החרב המתהפכת של האשפוז הכפוי וזכה להמשיך ולחיות את חייו בנחת, בשקט, בקרב משפחתו וללא הטרדה מצד הרשויות. 

    צפו בסרטון זה, בדקה 37:05, בכב' השופט ציון קאפח מדבר על המקרה, שבו הגיש משרדנו בקשה לצו מניעה. 



  • [דצמבר 2017 ]משרדנו הצליח למנוע אשפוז בכפייה עקב תלונת שכנים, וגם לייצר הרתעה, ולמנוע הישנות של מקרים דומים: בסוף שנת 2017 התקשרה למשרדנו בבהלה אישה מצפון הארץ. מסתבר שאח פסיכיאטרי דפק בדלתה כשהוראת אשפוז כפוי מטעם הפסיכיאטר המחוזי של חיפה, ד"ר אלין רוזנצוויג, בידו. 

    הפסיכיאטר המחוזי הסתמך על תלונת סרק של שכנים ועל מידע לא נכון. במשך 48 שעות ערכנו משא ומתן עם הפסיכיאטר המחוזי והבאנו כל ראיה לצורך סתירה והזמה של הטענות אשר נטענו כנגד אותה אישה. בסופו של יום, לאחר איום בפניה לבית המשפט בצו מניעה, ולאחר שהבאנו לפתחו של הפסיכיאטר המחוזי שפע של טענות הסותרות את המידע שהובא בפניו, הפסיכיאטר המחוזי ניאות לבטל את רוע הגזירה. 

    זה כמובן לא נסתיים בזאת, ושלחנו תלונה חריפה למשרד הבריאות. כהרגלו של משרד הבריאות, לא קיבלנו כל תשובה (רק מיעוט התלונות אשר שלחה עו"ד ענבל בר-און למשרד הבריאות זכו למענה). אבל, לפני כמה ימים למדה עו"ד ענבל בר-און כי מאמציה להרתיע את הפסיכיאטר המחוזי של חיפה נשאו פרי:

    במפגש חברתי של עורכי דין, סיפר אחד מעורכי הדין לעו"ד ענבל בר-און כי הוא "מנסה להביא לאשפוז בכפייה של שכן פסיכי", אבל הפסיכיאטר המחוזי מסרב, ונוקט זהירות יתרה, ודורש מידע. אותו עו"ד הסביר זאת בכך ש"בעבר הוא כמעט והביא לאשפוז כפוי של אישה עקב תלונות סרק של שכנים, וספג תלונה למשרד הבריאות". 

    (עוד על הפרשה - בדף הפייסבוק של משרדנו). 

    מלומדים בתחום החברה והמשפט קבעו כבר, כי תכליתו של ההליך המשפטי הינו להרתיע את המעוולים מלעוול ולגרום נזק. מסתבר שהמאמץ נשא פרי, והיד כבר אינה כה קלה על ההדק כפי שהייתה בעבר. 

 

  • [דצמבר 2017] משרדנו הגן בהצלחה על קשישה הן מפני אשפוז בכפייה, והן מפני אפוטרופסות מטעם עמותה זרה: אישה קשישה הסובלת ממגבלה נפשית, הייתה נתונה לאיום כפול: הן אשפוז בכפייה, והן אפוטרופסות מטעם עמותה זרה. שירותי הרווחה של העיריה חדרו בגסות לפרטיותה של האישה, נקטו הליכים קיצוניים מבלי לבדוק אפשרויות מתונות יותר, יזמו שוב ושוב אשפוזים בכפייה (ללא הצלחה), והשמיצו את ביתה המסורה של האישה, והציגו אותה כמי שלא ראויה להיות אפוטרופסית שלה.

    משרדנו התערב, הגיש צו מניעה נגד האשפוז הכפוי (תוך הגעה לבית המשפט העליון), ובמקביל, הגיש התנגדות מסודרת לאפוטרופסות מטעם עמותה זרה, והביא ראיות כי הבת המסורה היא זו אשר ראויה להיות אפוטרופסית של הקשישה.

    סכנת האשפוז בכפייה הוסרה מעל לראשה של האישה, וביתה מונתה לאפוטרופסית זמנית שלה למשך שנה, כאשר בעוד כמה חודשים יבחן בית המשפט את מינוי הבת כאפוטרופסית קבועה. הקשישה חיה בביתה, נתונה להשגחה של הבת, ונחסכה ממנה החוויה הקשה של חיים במוסד תחת אפוטרופסות זרה. 

 

  • [ינואר 2017] משרדנו הצליח "לנקות את שמה" של צעירה אשר אושפזה בכפייה: לעיתים קרובות, כאשר עורך דין מגיש לבית המשפט המחוזי ערעור על אשפוז בכפייה, בית החולים ממהר לשחרר את המאושפז, וזאת בכדי להמנע מביקורת על האשפוז הכפוי הלא חוקי בבית המשפט. במקרה שכזה, המאושפז - אמנם משוחרר, אבל אין פסק דין הקובע כי האשפוז הכפוי היה בלתי-חוקי.

    פסק דין מסוג זה נחוץ לא אחת לצורך הגנה על כבודו של אדם, שמו הטוב, ובכדי שיוכל להצטייד ב"תעודת יושר" המראה כי אושפז אמנם, אך שלא כדין ושלא בצדק.

    על פי ההלכה הפסוקה, אך ורק לעיתים נדירות - כאשר בית החולים משחרר מטופל מאשפוז בכפייה- עקב הגשת ערעור לבית המשפט המחוזי - ניתן לדון בערעור לגופו של עניין לצורך קביעת ממצאים- כי האשפוז הכפוי היה שלא כדין.

    משרדנו הגיש ערעור על אשפוז בכפייה של צעירה אשר אושפזה בכפייה בצפון הארץ. עם הגשת הערעור, היא שוחררה מבית החולים, עוד בטרם בית המשפט אמר את דברו;

    משרדנו דרש כי בית המשפט יאמר את דברו, וזאת לצורך "טיהור שמה" של אותה בחורה, אשר עתידה המקצועי היה מונח לפניה, והיה עלול להנזק עקב הכתם של האשפוז הכפוי.

    בית המשפט אכן הסכים לדון בתיק לגופו, חרף העובדה שהצעירה כבר שוחררה. מן האשפוז הכפוי. 

    בפסק הדין הסופי כתב בית המשפט, בין היתר, כי "לא מדובר כאן במחלת נפש מן הסוג הקשה כגון: סכיזופרניה, אלא, במצב זמני כאמור של לחץ בנסיבות מיוחדות". באותו מקרה, הגורם שיזם את האשפוז-בכפייה היה הבעל, אשר יזם תביעת גירושין וביקש לצבור "נקודות זכות" לקראת תביעת הגירושין, ובית המשפט התייחס גם לאספקט זה וקבע כי יש אפשרות כי לאור רצונו של הבעל להתגרש, עדותו אינה אמינה. 

    פסק דין זה סלל את הדרך לאותה צעירה - גם להמשיך בקריירה שהחלה בה, וגם לזכות במשמורת על ילדיה בהליך הגירושין (בעזרת עו"ד דוד רוזן), תוך שבית המשפט בהליך הגירושין הבין כי האשפוז הכפוי ננקט בשגגה ואין בו כדי להעיד כהוא זה על טבעה של אותה צעירה. 

[יוני 2021 ] משרדנו הצליח לעצור אשפוז כפוי בזמן אמת, ע"י הגשת בקשה לצו מניעה לבית המשפט המחוזי

לקוחה של המשרד הייתה מטופלת במסגרת הוראת טיפול מרפאתי כפוי. באחת הפעמים, ביקשה להפסיק את הטיפול המרפאתי הכפוי. עקב בקשתה, הרופאה במרפאה פנתה מאחורי גבה ללשכת הפסיכיאטר המחוזי, בבקשה להוצאת הוראת אשפוז כפוי בלתי דחופה. הלקוחה זומנה לוועדה, אולם, היא הוטעתה להבין כי מדובר בוועדת ערר על טיפול מרפאתי כפוי. לא היה לה מושג כי מדובר בהוראת אשפוז כפוי בלתי דחוף. הלקוחה כתבה למזכירות הוועדה כי היא מבקשת לתאם מועד אחר להגעה לוועדה, אולם, בגלל חוסר תיאום והיעדר סדר בוועדות, הוועדה - התעלמה מן המכתבים שנשלחו אליה, "הסיקה" כי הלקוחה "הבריזה" מן הוועדה, והורתה על אשפוזה של הלקוחה בכפייה.

משרדנו נכנס לפעולה. קיימנו שיחה עם לשכת הפסיכיאטר המחוזי, וביקשנו עיכוב ביצוע של הוראת האשפוז הכפוי, אולם הלשכה הסכימה לעכב את ההוראה אך ורק "לשעתיים" (השיחה קוימה בשעה 14:00). בשעתיים אלו- הכנו בקשה לצו מניעה לבית המשפט, אשר הוגשה, לערך בשעה 16:00, ובמקביל, עותק ממנה נשלח לפרקליטות.

לאחר שהפרקליטות קיבלה את עותק הבקשה לצו עיכוב ביצוע של הוראת האשפוז הכפוי, וקיימה שיחה עם לשכת הפסיכיאטר המחוזי, היא עדכנה את משרדנו כי הוראת האשפוז הכפוי תבוטל, בכפוף למחיקת הערעור. הערעור נמחק והוראת האשפוז הכפוי בוטלה.

הלקוחה שוחחרה מן החרב המתהפכת של הוראת האשפוז הכפוי, אולם נותרה עם הוראת טיפול מרפאתי כפוי, אשר הסבה לה נזקים - בדמות תופעות לוואי קשות מנשוא, וכן תחושות קשות של השפלה וחוסר בטחון, שכן כל אימת שהביעה טרוניות על הטיפול אל מול צוות המרפאה, היא קיבלה איומים באשפוז כפוי:

ביום 1 ביולי 2021 שלח משרדנו מכתב מנומק ללשכת הפסיכיאטר המחוזי- אשר מבקש את ביטול הוראת הטיפול המרפאתי הכפוי, ומציע חלופה הולמת אצל פסיכיאטר פרטי, וביום 4 ביולי 2021 קיבלנו עדכון כי הוראת הטיפול המרפאתי הכפוי מבוטלת. 

והלקוחה? מנהלת את חייה, מתמודדת עם קשייה, חוגגת את הישגיה ואת שמחותיה, ונמצאת במסגרת טיפולית פרטית, נטולת כפייה ואיומים, אשר מכבדת אותה כאדם בעל זכות בחירה. 

אודות המשרד

משרד עריכת הדין ענבל בר-און עוסק במשפט המנהלי ובנקודות המפגש של האזרח הקטן עם הרשות או עם גופים גורמים עתירי כוח (הידועים גם כ"גופים דו מהותיים").

המשרד עוסק בעיקר בתחום הפסיכיאטריה והמשפט, עם דגש על אשפוז בכפייה, ערר וערעור על אשפוז בכפייה, תביעות נזיקין בגין אשפוז בכפייה, מניעה משפטית של אשפוז בכפייה, ועוד.

גם כשאנו עוסקים בתחומי המשפט האזרחי, הדגשים הינם על יחסי האזרח והרשות: תביעות נזיקין כנגד רשויות שלטוניות בגין עוולות חוקתיות, התגוננות מפני תביעות השתקה של רשויות מקומיות, ועוד. 

אתר זה עדיין מצוי בשלבי בנייה, לפיכך הנכם מוזמנים להמשיך ולהתעדכן מפעם לפעם בעמודים חדשים ובמאמרים חדשים.

תחומי עיסוק

  • מטרדי רעש
  • פסיכיאטריה ומשפט (אשפוז בכפייה)
  • משפט מנהלי
  • דיני לשון הרע והגנת הפרטיות
  • נזקי גוף
  • נכי צה"ל

צור קשר

050-4421948*

דוא"ל: [email protected]