אשפוז כפוי, אשפוז פסיכיאטריה כפוי, אשפוז בכפייה, אשפוז פסיכיאטרי בכפייה, ערר וערעור על אשפוז בכפייה, ערר על אשפוז בכפייה, ערעור על אשפוז בכפייה, עורך דין אשפוז כפוי, עורך דין אשפוז בכפייה, פסיכיאטר מחוזי, ועדת ערר
ענבל בר-און, משרד עריכת דין
לפניות במיילצור קשר

ערר וערעור על אשפוז בכפייה

החוק בישראל מאפשר לאשפז אדם בכפייה, אם הוא מוגדר כ"חולה נפש", ואם מחלת הנפש שלו פעילה באופן אשר מסכן את עצמו או את זולתו. בפועל, היד קלה על ההדק, והוראות החוק אינן מוקפדות ואינן מיושמות, ואשפוזים כפויים רבים מידי ננקטים ללא הצדקה שבדין.

החוק אשר מסדיר את האשפוזים הכפויים בישראל הינו חוק טיפול בחולי נפש, התשנ"א - 1991. באופן אישי אני מעדיפה לכנות את החוק הזה 'חוק האשפוז הכפוי' (הסבר מפורט - כאן).

החוק הזה מבחין בין אשפוז כפוי דחוף (או כלשון סעיף 9(א) לחוק: "הוא עלול לסכן את עצמו או את זולתו סיכון פיזי מיידי"), לבין אשפוז כפוי בלתי דחוף המוסדר בסעיף 9(ב) לחוק, הכולל, לבד מ"סיכון פיזי לא מיידי" גם עילות הזויות, עמומות ואיזוטריות כגון פגיעה חמורה ברכוש, היעדר יכולת לקיים את צרכי החיים הבסיסיים, או פגיעה נפשית קשה בזולת.

מדובר בחוק בעייתי מאד, ולא חוקתי (הסבר מפורט - במאמר הזה). קצרה היריעה מלפרט מדוע, אבל החוק הזה אינו עומד בקריטריונים בסיסיים של חוק, כפי שהוא צריך להיחקק במדינה אשר אמורה לכבד זכויות אדם.

כשאדם מאושפז בכפייה, קשה לטעון כי החוק אינו חוקתי (זו טענה המתאימה לעתירה לבג"ץ, עניין בעייתי כשלעצמו, היות והחוק נחקק לפני המהפכה החוקתית של שנת 1992), אבל ניתן לפרש את החוק באופן העולה ביותר בקנה אחד עם עקרונות יסוד חוקתיים, עם שיטת המשפט שלנו, ועם עיקרון שלטון החוק, וכך אני עושה כשאני מייצגת מאושפזים בכפייה.

כשאדם מאושפז בכפייה, הדרך המשפטית לתקוף את האשפוז הכפוי, ככל שאנו מצויים בטווח השבועיים הראשונים של האשפוז הכפוי, הינה להגיש ערר לוועדה הפסיכיאטרית המחוזית, אשר מתכנסת בכל בתי החולים בין פעם לפעמיים בשבוע.

אם הערר נדחה, יש לערער לבית המשפט המחוזי, בשבתו כדן יחיד. במסגרת הערר והערעור, יש לקעקע את טענות הפסיכיאטר המחוזי ובית החולים - בדבר קיומה של מחלה, וכן בדבר קיומה של מסוכנות (או עילות האשפוז הכפוי).

הדרך שבה אני עושה זאת, היא לעבור פסקה פסקה, משפט משפט ומילה מילה, בתיק הרפואי (שרווי הגזמות, גוזמאות, ו"מתיחה" של העובדות לכיוון הרצוי למערכת, כך שתצטייר תמונה של "חולה נפש מסוכן לציבור"), ולהציג תשתית עובדתית חלופית, נרטיב עובדתי חלופי, ומערכת עובדתית חלופית לזו שמצטיירת במסמכי האשפוז הכפוי. שלא יהא ספק - ה"עובדות" המצטיירות במסמכי האשפוז הכפוי, הינן לרוב מוקצנות, מוגזמות, מסולפות, מגמתיות, ולהציב תשתית עובדתית חלופית, פירושו של דבר - לספר את האמת.


המשרד שלי עובד בשעות העבודה הרגילות. אבל כמובן שבמקרים של נקישה בדלת של אחים מאשפזים מטעם הפסיכיאטר המחוזי, ורק במקרים שכאלו, ניתן להתקשר אלי לכל שעה לטלפון 050-4421948. אני לא תמיד יכולה להשיב, אבל אם תסמסו לי במשפט אחד שזה מה שקורה, אשוב אליכם בהקדם האפשרי.

ניתן לקרוא מאמרים רבים שכתבתי בתחום, החל משנת 2009 ואילך, כאן. 

אודות המשרד

משרד עריכת הדין ענבל בר-און עוסק במשפט המנהלי ובנקודות המפגש של האזרח הקטן עם הרשות או עם גופים גורמים עתירי כוח (הידועים גם כ"גופים דו מהותיים").

המשרד עוסק בעיקר בתחום הפסיכיאטריה והמשפט, עם דגש על אשפוז בכפייה, ערר וערעור על אשפוז בכפייה, תביעות נזיקין בגין אשפוז בכפייה, מניעה משפטית של אשפוז בכפייה, ועוד.

גם כשאנו עוסקים בתחומי המשפט האזרחי, הדגשים הינם על יחסי האזרח והרשות: תביעות נזיקין כנגד רשויות שלטוניות בגין עוולות חוקתיות, התגוננות מפני תביעות השתקה של רשויות מקומיות, ועוד. 

אתר זה עדיין מצוי בשלבי בנייה, לפיכך הנכם מוזמנים להמשיך ולהתעדכן מפעם לפעם בעמודים חדשים ובמאמרים חדשים.

תחומי עיסוק

  • מטרדי רעש
  • פסיכיאטריה ומשפט (אשפוז בכפייה)
  • משפט מנהלי
  • דיני לשון הרע והגנת הפרטיות
  • נזקי גוף
  • נכי צה"ל

צור קשר

050-4421948*

דוא"ל: [email protected]